Sumpah senang! Sumpah sedap! And aku berjaya pada percubaan pertama! Jom tengok gambar dulu...!!!
My First Time Onion Bhaji |
Itu dia...gambar straight from the wok to the tapis! Sedappp sangat... sangat sedap di makan ketika panas-panas sebab crunchy nyum nyum tapi dah sejuk pun kekal best sebab tak keras mcm cekodok normal...:-)
Jom tengok resipinya pulak:
ONION BHAJI
Bahan-bahannya:
Tepung Kacang Kuda - pandai2 adjust amount..dlm 10 sudu besar pun cukup rasanya
Bawang Besar - potong mcm nak buat onion ring
Serbuk Ketumbar
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Cili (optional)
Sodium Bikarbonat - sesudu dua
Garam & Ajinomoto sekadar sedap tekak
Aku letak hirisan halus lada hijau as my personal touch ;)
Cara-cara Memasaknya:
Gaul semua bahan kecuali bawang besar hingga sebati. Masukkan sedikit air..jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair. Pastu panaskan minyak yang banyak. Bila dah sedia untuk menggoreng, masukkan bawang tadi..gaul2 dan sudukan ke dalam minyak panas. Goreng sehingga keemasan tapi bukan sampai hangus. Bila dah masak, toskan minyak dan makan...!!
Sangat senang kan? And boleh dipelbagaikan tidak terhad sekadar onion. Try this on kentang, ayam dll... SELAMAT MENCUBA...!!!
Bahan-bahannya:
Tepung Kacang Kuda - pandai2 adjust amount..dlm 10 sudu besar pun cukup rasanya
Bawang Besar - potong mcm nak buat onion ring
Serbuk Ketumbar
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Cili (optional)
Sodium Bikarbonat - sesudu dua
Garam & Ajinomoto sekadar sedap tekak
Aku letak hirisan halus lada hijau as my personal touch ;)
Cara-cara Memasaknya:
Gaul semua bahan kecuali bawang besar hingga sebati. Masukkan sedikit air..jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair. Pastu panaskan minyak yang banyak. Bila dah sedia untuk menggoreng, masukkan bawang tadi..gaul2 dan sudukan ke dalam minyak panas. Goreng sehingga keemasan tapi bukan sampai hangus. Bila dah masak, toskan minyak dan makan...!!
Sangat senang kan? And boleh dipelbagaikan tidak terhad sekadar onion. Try this on kentang, ayam dll... SELAMAT MENCUBA...!!!
No comments:
Post a Comment