Resipinya sangatlah simple, aku tak lokek nak share :)
Bahan-bahan:
Ayam - 1/2 ekor
Kentang - 3 biji dibelah empat
Santan kelapa - biasanya aku guna santan M&S je sebab malas nak memerah kelapa and low kolestrol
Asam keping
Air secukupnya
Garam & ajinomoto sesedap tekak
Bahan-bahan tumis:
Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 2-3 ulas
Halia - sebesar 1/2 ibu jari
Kunyit hidup - 1/2 ibu jari (serbuk pun boleh..cincai je la)
Lengkuas - optional
Serai - 2 batang
Rempah 4 sekawan (optional)
Lada kisar - ikut korang nak sepedas mana
How To -
1 - Ayam dibersihkan.
2 - Tumbuk bahan-bahan tumis tadi, kecuali serai yg dipecah-pecahkan. Then tumis sampai naik bau.
3 - Masukkan ayam, balik-balikkan sampai harum semerbak. Tambahkan air dan masukkan kentang. Biar sehingga mendidih serta ayam & kentang empuk.
4 - Kemudian masukkan santan. Biar sehingga mendidih. kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
5 - Masukkan asam keping, garam dan ajinomoto secukup rasa. Pastu boleh dihidangkan.
Sedap makan dengan nasi panas, Nak letak tomato pun ok jugak, so tak perlu letak asam keping. Kak Long suka giller makan gulai ayam nie dengan lempeng. Worth cooking & selamat mencuba :)
pergh... nasib baik buka web nie lepas berbuka...
ReplyDeletehehehe..bapa yg single at the moment..bolehla nak cuba experiment masak kat rumah.. org umah jadi saintis kat makmal, kasi can suami dia buat eksperimen memasak kat rumah..hehehe
ReplyDelete