Jom Follow Saya

PREPAID PALING MURAH DI PASARAN

Wednesday, June 25, 2008

My Journey To Ansara Terendak Silver Jubilee Dinner 1983-2008


Assalamualaikum WBT...

Alhamdulillah... finally dapat jugak aku mencuri sedikit masa untuk melakarkan bicara dalam blog nie... umak ait..lama giller tak update blog... life has been upside down lately, juggling between work and personal life... sampai rasa tak terdaya, but what to do... life goes on... isn't it? One by one happened.. dari isu harga minyak naik lah.. itulah.. inilah.... frankly speaking, talking about it wud drive me insane...!!! Pasal semua naik, tapi gaji aku macam tu jugak.. hampes betul...

So, pada waktu yang limited ini... I am going to concentrate on the event I attended last weekend... a moment of truth.... something that I was looking for... dari akhir tahun lepas punya cerita... until it really happened last weekend... MRSM TERENDAK SILVER JUBILEE CELEBRATION 1983-2008...!!!

Actually, my initial plan almost been blown away by many problems yang aku terpaksa hadapi all the way. Duit jubli aku dah bayar together dengan Ayie... aku bayar kat Johoe rasanya bln 4 ker 5... camgitulah..aku pun ingat-ingat lupa... initial plan was nak cuti-cuti Malaysia with my family to Melaka sekaligus, but due to time and financial constraints, terpaksa dibatalkan. Sedih gakla, because I was very looking forward for this event... until at the very last minutes, miracle did happened...!!! Thanks to somebody that I am not going to mention her name who has been helpful enough to me and making my dream to attend Jubilee Dinner comes true....yes, only Jubilee Dinner..sebab aku tak attend perasmian dengan aktiviti kat maktab 22/6/08 tuh...

To be very very honest.... perjalanan aku penuh dengan liku-liku... bermula dari macam-macam masalah yg timbul before the journey itself begins, until the day aku ke Melaka. Aku pergi berdua dengan Eiman dari Kulai pada pagi 21-June-2008. Dapat tiket ke Muar jam 10pagi dari Larkin, aku disambut oleh Nana yang tunggu kat Bentayan untuk cari tiket ke Melaka plak pada petang hari tu. Dapat tiket pukul 5.30ptg. Sementara tunggu hari petang, aku balik rumah mak kat Jeram... lepak-lepak.. makan-makan nasi minyak kenduri kahwin jiran... (hehehe...the kambing was so yummy...!!) So, kitorang bertolak dari Muar ke Melaka Sentral memang siap dengan dressing untuk dinner. Aku dengan Nana sedondon jek biru... aku pakai baju baru, mak aku bagi (thanks mak.. kaulah ratu hatiku!) yang sepatutnya jadi baju raya... and Nana pakai baju kurung biru yang originally baju raya aku tahun 1999 masa study A-Level kat UK dolu... hero kenit aku si Eiman, pakai jeans Debenhams Kak Long, dengan kemeja hijau yang auntie Yanie bagi for his birthday last April.. memang hensem si kenit tu...tapi dia tak reti berjalan kalau pakai kasut..so, dia pakai stokin jela..hehe.... aku baru perasan yang mak dah lama tak tengok anak dia pakai baju kurung bila dia cakap... "Haaa... barulah nampak anak aku nie mcm org Melayu" ..wakakaka...aku punya gelak.. selama nie muka aku mcm pelarian Myanmar ker..?? Sabar jeklah...

Aku, Nana & Eiman bertolak dari rumah naik kereta Poksu hantar sampai Bentayan... lupa plak nak citer, aku sempat tapau Putu Bambu RM5 and makan 5 ketul (selebihnya bg Mak & Ucu la...) sebelum bertolak gi Melaka..memang berhantu betul ngan Putu Bambu Bentayan nie... haaa..kalau korang singgah ke Muar, jgn lupa try Putu Bambu nie.. mmg sedap... walaupun harga dah naik sket..tapi quality sentiasa tiptop! Sambung citer tadik pasal journey to Jubilee...kitorang bertolak dari Muar ke Melaka Sentral naik bas Cepat-Sedia pukul 5.30 ptg, sampai ke Melaka Sentral dalam pukul 6.20ptg...

Dalam perjalanan ke Melaka Sentral, aku terpegun melihat perubahan Melaka... yelah, aku tinggalkan MRSM tahun 1996..last aku jejakkan kaki ke MRSM Terendak on 15-8-1998 (aku ingat tarikh nie pasal sama dengan anniversary aku...harharhar...)..last aku gie Melaka jalan-jalan rasanya hujung tahun 2005 tu pun gie Waterworld jek... and to be honest, aku rasa mcm In Love Again dengan negeri Melaka... makin maju, tapi tetap mengekalkan budaya bangsa... yes, Melaka cantik sangat... betul-betul menggamit nostalgia..dahla journey to remang-remang senja... sampai Melaka Sentral yang aku rasa baru 3 or 4 kali aku jejakkan kaki nie, aku kagum gilerla... memang canggih..berjutakali lagi best dari Puduraya, dan berkali-kali lagi best dari Stesen Bas Larkin... terasa mcm Bus Station Canon Street kat Manchester plak..tapi kat Manchester tu kecik jek... cuma yang mencemarkan rupa Melaka Sentral tu is bas-basnya yang masih sama jek stock-stock bas yang aku nampak dari aku form1-form5 kat Melaka.. adoila... bilalah bas-bas nie dah bertukar wajah....!!!! Seriusla.. masa aku dok cari bas nak ke MITC, first bas yang aku nampak is Salira... umak aittt... macam bas kat New Mexico dalam cerita Prison Break plak... punyalah antik... aku pandang Nana, Nana pandang aku...mcm tak sanggup je nak naik..har har har... nasibla aku panjangkan sket langkah... nampak Tuah Bas yang baru sket, ada aircond... so naik bas tu la sampai ker depan pintu masuk MITC... punyalah jauh dia pusing, tapi nak buat camner.. public transport, kan? Pasrah sahaja laaaa... herherher... memang penat gakla..dengan mengendong beg dan si Eiman...nasib Nana ada... and aku cakap ngan Nana... "Kita bawak jek beg baju masuk dinner.. mampusla... kalau diorang nak marah ker.. aper ker.. silap besarla...." ... and bila melangkahkan kaki keluar dari bas... dari jauh dah nampak kain rentang Ansara Terendak Silver Jubilee Dinner.... dengan hati yang gembira, dicampur rasa bersyukur dan secebis rasa sayu (yang hanya aku seorang yang tahu....) aku melangkah beriringan dengan Nana, sambil mendukung Eiman..menuju masuk ke MITC.... Jubilee Dinner... here we come....!!!!

1 comment:

  1. Perhaps this would interest you ... KPMM 2008: ANSARA Mahu Terokai Persoalan DEB.

    Your attendance and assistance to promote is greatly appreciated.

    ReplyDelete